header image

Caravana Brâncuşi

Posted by CristinaGazner on May 4, 2012

Caravana a ajuns la Brancuşi.

"Să te uiţi bine la oameni, dacă au sau nu cruce la gât şi dacă o au, să te uiţi dacă se şi închină la ea"

Laurian Stănchescu

lumina.jpg

Membrii caravanei au ajuns la cimitirul Montparnasse în cursul săptămănii trecute, unde este înmormâtat părintele sculpturii moderne.

Laurian Stănchescu, impresionat de gravitatea momentului, a recitat câteva versuri la mormântul lui Brâncuşi, pentru a-l omagia pe marele artist.

O apariţie excepţională a fost un bătrân, apărut de niciunde, care a condus caravana exact la mormântul marelui sculptor, dispărând mai apoi în neant.

Membrii caravanei Brâncuşi au mai avut intrevederi cu France Press (AFP) şi cu Ambasada României din Paris, în cadrul aceleiaşi expediţii care a avut loc în perioada 20 aprile - 2 mai 2012.

Reprezentanţii Ambasadei Române de la Paris, au avut o atitudine negativă la adresa proiectului iniţiat de scriitorul Stănchescu, acesta catalogând modalitatea în care a fost tratat prioiectul său ca fiind una "anti-româneasca".
Laurian Stanchescu a prezentat dosarul Brâncusi, explicând totodata importanţa îndeplinirii acestui proiect, dar a primit un răspuns negativ pentru acest demers.

La întoarcerea de la Paris, caravana a făcut un popas la Viena, pentru o întâlnire cu reprezentanta Agerpres, Smaranda Câmpeanu, apoi drumul a continuat către ţară, la Hobiţa.

La Hobiţa a avut loc o ceremonie la mormântul mamei lui Brâncuşi, precum şi la troiţa ridicată în memoria marelui sculptor.

Oficialii din Hobiţa au pregătit locul pentru reînhumarea rămăşiţelor lui Brâncuşi şi aşteaptă întoarcerea în glia strămoşească a românului Brâncuşi.

În semn de omagiu şi preţuire, ca un simbol al întoarcerii acasă a osemintelor lui Brâncuşi, scriitorul Stănchescu a îngropat pământ adus de la mormântul sculptorului din Montparnasse la baza troiţei ridicată pentru artist.

Caravana a salutat în drumul său spre Bucureşti şi complexul de la Târgul Jiu, păstrând un moment de reculegere la Masa Tăcerii.

Caravana Brancuşi şi-a atins toate obiectivele propuse în demersul iniţiat cu ocazia marşului început în 20 aprilie.

Cristina Gazner

Cristina Gazner