header image
ACASĂ > BLOG > Duşmancele, o poveste de iubire.

Duşmancele, o poveste de iubire.

Posted by CristinaGazner on September 17, 2012

Despre alegeri şi altfel de poveşti de dragoste...

Teatrul Evreiesc de Stat ( TES ), ne învaţă iubirea şi puterea sacrificiului de Sine cu ajutorul dramatizării romanului lui Isaac Bashevis Singer, "Duşmancele. O poveste de iubire".

Dusmancele-varianta_afis.jpg

Teatrul Evreiesc de Stat a pus în scenă o dramatizare excelentă, în regia lui Claudiu Goga: "Duşmancele, o poveste de iubire". Tradusă de Edith Negulici, Secretar Literar al TES, piesa îşi are originile în romanul cu acelaşi nume, scris de Isaac Bashevis Singer, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.
Mihai Călin este actorul care dă viaţă într-o manieră excepţională personajului principal, reuşind să creeze o partitură senzaţională din toate punctele de vedere.
Din distribuţie mai fac parte şi Nadiana Salagean, Luana Stoica, Alexandra Fasola, Andrei Finti, Mircea Drîmbăreanu, Leonie Waldman Eliad.
Ilustraţia muzicală este semnată de regizorul spectacolului, iar scenografia îi aparţine Liei Dogaru.

Spectacolul "Duşmancele, o poveste de iubire" evidenţiază conflictele interioare care se regăsesc în fiecare dintre noi, povestea urmărind viaţa lui Herman Broder, supravieţuitor al Holocaustului.
Broder este salvat de către servitoarea sa poloneză, Yadwiga, pe care o ia de soţie în semn de recunoştinţă, plecând împreună în America. Mariajul acesta dă naştere unei nefericiri intrinseci pe care Herman o resimte adesea.
Herman este la al doilea mariaj, are doi copii, iar fosta soţie, Tamara, a murit în lagărele naziste.
Actuala situaţie matrimonială este nesatisfăcătoare pentru personajul nostru, acesta dedicându-şi cea mai mare parte a timpului amantei sale Masha.
Făcând din trădarea sa o adevărată dramă personală, Herman îşi minte soţia cu naturaleţea unui criminal în serie, atunci când îi spune că este vânzător de cărţi şi pleacă în delegaţie pentru a face rost de banii necesari întreţinerii casei.
Yadwiga este tipul de femeie simplă, care nu ştie carte, nu este în stare să se descurce singură, de aceea lui Herman îi este foarte uşor să o amăgească în acest fel.
Masha, o altă supravieţuitoare a Holocaustului este scufundată în propria-i poveste, acceptând adulterul ca singura salvare către împlinire.
Momentul când Herman află că Tamara a supravieţuit Holocaustului, aflându-se şi ea în America reprezintă cheia întregului carusel al alegerilor, obligând personajele să ia hotărâri care să le schimbe destinele definitiv, fără cale de întoarcere.
Finalul piesei este surprinzător, Herman, Yadwiga, Masha şi Tamara, reuşind să găsească drumul către eliberarea din propriile lanţuri în care s-au încătuşat atunci când au ales din multitudinea de alternative pe care le aveau, una singură.
Autorul romanului, Isaac Bashevis Singer, a trăit între anii 1902-1991, fiind o figură marcantă pentru Mişcarea Literară Yiddish. În anul 1978 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură, nenumărate alte premii fiindu-i decernate pentru activitatea sa în sfera literară.
Unul dintre cele mai importante romane ale sale îl reprezintă "Duşmancele. O poveste de iubire", care a avut parte şi de o ecranizare în 1989, fiind nominalizat la Oscar.

Aşadar, Teatrul Evreiesc de Stat, vă aşteaptă la o poveste vie şi plină de emoţie, o poveste care vă va oglindi propriile suflete, ajutându-vă să vă reîntâlniţi cu alegerile pe care le-aţi făcut sau aveţi de gând să le faceţi.
Şi oare, la urma urmei, nu pentru asta mergeţi la teatru? Este minunat atunci când pleci de la o piesă de teatru punându-ţi întrebări despre propriul Eu în contextul alegerilor făcute sau pe care urmează să le faci...
Vitionare plăcută!

Comments:

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.


V-a plăcut articolul?
DA
NU
DA şi NU