header image
ACASĂ > BLOG > Necunoscutul din "Blestemul iubirii"

Necunoscutul din "Blestemul iubirii"

Posted by CristinaGazner on October 6, 2012

La Teatrul Evreiesc de Stat, aveţi ocazia să vedeţi spectacolul  de excepţie, "Blestemul iubirii", de Jacob Mikhailovich Gordin, în regia lui Kincses Elemer, scenografia fiind semnată de Clara Labancz.


"Blestemul iubirii" prezintă drama unei familii sărace de evrei, al cărei singur sprijin, Samuel Aşkenazi, este bătrân şi se ocupă cu greu de afacerile familei, iar copiii, fie au probleme care nu pot fi depăşite cu uşurinţă, fie nu sunt suficient de maturi pentru a prelua frâiele afacerilor ca să poată întreţine familia.
    Tradiţiile şi obiceiurile tipice familiilor evreieşti de la început de secol XX, sunt evienţiate într-o manieră delicată, drumul către adaptarea la marile schimbări specifice modernismului dând naştere unor drame pe care sufletul omenesc de regulă nu le acceptă, nu le înţelege şi nu le găseşte rostul, dar le amplifică.
    Povestea tulburătoare de dragoste dintre Berta, o tânără inteligentă, capabilă dar cu un defect congenital şi Bernard, un individ fără scrupule, aduce în prin plan încă odată importanţa pe care o acordă societatea aspectului exterior, felul cum sunt emise judecăţile de valoare şi prejudecăţile care iau naştere în acest context. Apariţia străinului, Louis, va da naştere unor tensiuni şi mai mari în relaţiile de iubire deja existente.
    Ceea ce ar fi trebuit să însemne o rezolvare concretă a tuturor problemelor, respectiv întoarcerea acasă a capului de familie, se dovedeşte a fi, paradoxal, o complicaţie a situaţiei. Samuel Aşkenazi revine acasă împreună cu iubita sa şi fiica acesteia, Nina.
Iubirea se dezvăluie sub mai multe aspecte pe parcursul spectacolului, privitorul putând fi martorul atât al clipelor de iubire plină de divin, precum şi al clipelor de pasiune, obsesie, sau platonism...
    Sacrificiul din iubire are un deznodământ tragic, de nebănuit, fiind o surpriză a încrengăturilor ţesute de autor în plasa blestemului iubirii.
    Kincses Elemér, regizorul spectacolului a reuşit să facă o comparaţie foarte interesantă referind-se la "Blestemul iubirii", prin următoarea afirmaţie:
    "Recent, celebrul regizor de film James Cameron s-a scufundat într-un submarin – de unul singur! –  în Groapa Marianelor, în locul unde adâncimea este mai mare. A stat acolo ore întregi şi a filmat. El a declarat că jos există o altă lume. Unde a văzut şi a filmat vietăţi despre care ştiinţa de azi nici nu are habar.
    Sub pretextul acestui text, vă propunem şi noi o scufundare în Marea… Dragostei. Noi, câţiva artişti, ne scufundăm în această «mare» formidabilă. Încercăm să ajungem chiar până la fund. Ce ne-aşteaptă acolo? Poate că ne va mângâia pe frunte un Înger, ori poate că în bezna adâncimilor ne-aşteaptă Diavolul. Oricum, trebuie să avem curajul de a-l privi în ochi!"

Distriuţia este alcătuită din actori excepţionali, publicul spectator având ocazia să vadă o Berta interpretată de Mona Pricopi, a cărei naturaleţe şi prestanţă pun o amprentă deosebită rolului.
    Samuel Aşkenazi, interpretat cu măiestrie de către Cornel Ciupercescu dezvăluie un personaj puternic şi plin de conciliere.
    De asemenea, sunt de admirat trăirile pline de intensitate pe care le  aduce la rampă Luana Stoica în rolul Sofiei.
    Străinul Luis Karşunski este interpretat de Mircea Dragoman care face o partitură plină de energie şi pasiune.
    Bernard prinde viaţă printr-o dăruire totală a lui Marius Călugăriţa, care însufleţeşte personajul într-un mod  atât de natural, încât la un moment dat ai senzaţia că întreaga poveste este rodul existenţei lui Bernard.
    Din distribuţie mai fac parte Iolanda Covaci, Cristina Circei, Alexandra Fasola, Nicolae Calugarita, Mirela Nicolau, Veaceslav Grosu şi Mihai Prejban.
    Jacob Gordin este un autor  rus, născut la Mirgorod, în Ukraina, care s-a stabilit la New York la începutul anilor 1890.
    Considerat în enciclopedii şi lucrări de specialitate drept un important reformator al dramei idiş, Jacob Gordin şi-a căpătat tendinţele liberale pe care le-a insuflat textelor sale, încă din vremea copilăriei, datorită educaţiei de care a avut parte.
    Jacob Gordin a avut diverse ocupaţii, în mai multe domenii precum fermier, jurnalist, hamal dar şi actor.
    Prima lui piesă, "Siberia", este bazată pe o poveste adevărată, prezentând povesteaunui prizioner care a reuşit să evadeze din lagărele siberiene, a trăit o viaţă normală câţiva ani, pentru ca mai apoi să fie din nou deportat.
    Este al doilea mare nume al teatrului idiş din faza lui de început, după maestrul  Avram Goldfaden.
    Piesa "Blestemul iubirii" a lui Gordin, a fost denumită la origini "Necunoscutul" şi a fost scrisă în anul 1905, fiind considerată una dintre cele mai bune lucrări în arta dramatică ale autorului.


    Despre informaţii referitoare la stagiunea Teatrului Evreiesc de Stat precum şi preţul biletelor vă puteţi informa de aici:

http://www.teatrul-evreiesc.ro/

Comments:

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.