header image

Teatrul "În culise"

Posted by CristinaGazner on May 4, 2012

Distributie:

Regie: DORU ZANFIR SI IULIAN GLITA

DANIEL IORDAN Asistent regie: SIMINA COSTEA
IOANA MARCOIU Muzica: ALEX HALKA
ANDREEA MATEIU Afis si Imagine: RADU FULGA
CORNELIA CCU dupa o idee de EDITH NEGULICI
MIHAI STANESCU

FLORIN MUNTEANU

BIANCA MATEESCU

IULIAN GLITA

durata: 50 min

Spectacolul "Obsession", pus în scenă de Iulian Gliţă şi Doru Zanfir, este ca o dantelă dintr-o matase foarte rară, un material diafan, parfumat cu sentimente şi amintiri lăuntrice. Mergând pe ideea ca obsesiile devin dependenţe, spectacolul, are la bază un text care a câştigat un premiu naţional de dramaturgie, scris de Edith Negulici.

"Obsession" e o chemare către noi, o oglindire a propriului nostru suflet. E o poveste pe care fiecare o percepe în funcţie de experienţă şi cultură, de gradul de idealism sau sensibilitate pe care îl are. Unul dintre mesajele transmise de această oglindire este: "Aşa sunt şi eu? Aşa procedez şi eu? Ar trebui să schimb ceva ca să fie altfel?"

Textul iniţial vorbeşte despre o dependenţă şi despre iubire. Spectacolul aduce la viaţă prin trăirile actoriceşti, nocivitatea sentimentelor obsesive, printr-o coregrafie asemeni unui catharsis. Efectul purificator se produce atât în plan artistic cât şi în plan psihologic, participarea completă alături de actori reuşind să elibereze spectatorul de angoasele şi temerile din străfundul fiinţei.

Atunci cănd spectatorul priveşte acest act-performing, e ca şi când s-ar privi pe el într-o oglindă, în acel moment are loc un hiatus şi brusc, apare conştientizarea propriilor obsesii şi dependenţe.
Aşa cum povestea Cornelia Ccu, "cuvantul e cel mai prost instrument ales de oameni să comunice, dar schimbul de energie funcţionează fantastic şi sunt convinsă că toţi spectatorii pleacă de aici cu o lecţie învăţată, indiferent cât de ignoranţi par, pentru că e vorba despre obsesiile care se regăsesc în fiecare".
Eu nu pot să nu mă întreb, oare câţi dintre spectatori sunt capabili să recunoască şi să accepte ceea ce văd în oglinda sufletului?

Cristina Gazner - Ziua News